W ramach warsztatów kulinarnych w naszym Dziennym Domu „Senior +” Panie przygotowują pyszne potrawy, które później ze smakiem zajadają wszyscy uczestnicy podczas przerwy kawowej czy wspólnego śniadania. Seniorki pieką między innymi pierogi z kaszy gryczanej czy jaglanej, babki, pierniki oraz ciasteczka. Przygotowują również przeróżne placki, racuchy, pączki czy pierogi.

Dzień przed uroczystym otwarciem Dziennego Domu, Panie z zaangażowaniem przygotowywały potrawy na poczęstunek dla zaproszonych gości. W menu pojawiły się trzy rodzaje pierogów: ruskie, z kaszą oraz z kapustą i grzybami. Dodatkowo Seniorki przygotowały tradycyjny smalec z mięsem, jajka faszerowane oraz jajka w sosie tatarskim, rybę po grecku oraz inne smakołyki.

Poprzez wspólne gotowanie uczestnicy mieli możliwość rozwijać swoje umiejętności pracy w grupie oraz kompetencje komunikacyjne. Dodatkowe korzyści płynące z udziału w zajęciach to nauka porządku i odpowiedzialności za powierzone zadania, koordynacja i koncentracja prac oraz uważność.

Czas spędzony na wspólnym gotowaniu sprawił mnóstwo frajdy, satysfakcji i radości naszym podopiecznym, a Panie miały okazję porozmawiać o swoich doświadczeniach w kuchni, wymienić się przepisami oraz poznanymi trikami kuchennymi.

IMG_20200204_152023
IMG_20200217_101104
IMG_20200217_104151
IMG_20200217_104156
IMG_20200217_140404
ciasteczka
img_20200220_095256
img_20200220_095456